Triss

I 1986 så lanserade Svenska Spel trisslotten och det var en given succé från början. Denna skraplotten ger spelaren chans att skrapa fram olika belopp och får man 3 likadana så vinner man det beloppet. På senare år så ha den klassiska trisslotten med 9 belopp fått sällskap av minitriss med 6 belopp och dubbeltriss med 2 spel på en och samma lott. Denna lilla gula lott kostar från 10 kronor upp till 60 kronor och är väldigt populär hos oss Svenskar. Det säljs cirka 100 miljoner skraplotter varje år och det betalas ut runt 1,7 miljarder kronor i vinster.

Är det möjligt att vinna på triss? Jo visst finns det de som vinner och ibland riktigt stora belopp. I tillägg till att få tre lika summor så finns det bonusspel på trisslotten och det är de spelen som kan ge de riktigt stora pengarna.

Månadsklövern

Skrapar man fram tre klöver på sin trisslott finns det all anledning till att hissa flaggan. Då får man nämligen resa till Stockholm och vara med i tv4 sin direktsändning. Där kan man vinna en fast summa pengar utbetalt en gång i månaden. Jackpotten i detta skrapet är 25 år med 100 000 kronor i månaden. Det är fantasisummor för de flesta och kan förändra livet dramatiskt till det bättre. Detta är drömvinsten och kanske en av anledningarna till att trisslotten är så populär.

Tv-triss

Tv-symbolerna på skraplotten kan även de ge den som skrapar chansen att komma på tv. Får man 3 tv-symboler runt 3 likadana belopp på lotten så får man en inbjudan att skrapa fram en större summa på tv. Upp till 5 miljoner går det att vinna i direktsändning och det är väldigt spännande att titta på sändningen för att se hur mycket de vinner. Vi gläds med dem och många är de vinnare som reagerat på olika sätt, allt från hysteriska skratt till glädjetårar.

Andra trissvarianter

I jultider så är trisslotten en fin present att ge bort. Det säljs massor av lotter generellt runt jul. Det är väldigt populärt att ge bort en lott, kanske till en som har allt från förut eller till en som man inte riktigt vet vad man ska köpa. När advent närmar sig så är triss kalendern populär, den har det funnits lite olika varianter utav. Andra tider på året kan det komma skraplotter som ger högre vinster och de lotterna är det ofta en begränsad upplaga utav. Som sommartriss där högsta vinsten är 5 miljoner kronor.

Glöm inte att du även kan spela triss i mobilen och via dator. Direkt på internet och via Svenska Spels hemsida.

Spela triss i mobilen

Varför köper vi lotter?

Svaret är enkelt, det är spännande. Ända sedan de första lottospelen kom i Italien på 1500-talet så har lotterier av olika slag arrangerats lite varstans. Ofta till förmån för någon organisation eller för att sponsra något annat. Det var och är än idag ett glimrande sätt att få in pengar på och Svenska spel har ända sedan starten sponsrat den svenska idrotten. För föreningar som vill sälja trisslotter finns föreningstriss. Den lotten kostar 40 kronor att köpa och för varje såld lott går 12 kronor tillbaka till föreningen.

Hur stor är chansen att vinna?

När det kommer till trisslotten så är chansen att skrapa fram en vinst 1 av 5. Självklart finns det fler av de mindre vinsterna. Ju högre vinstsumma desto svårare att vinna. Det säger sig nästan själv. Men när det är sagt så är det fina med triss att alla har faktiskt lika stor chans att vinna. Och det är det som gör att vi kanske köper en lott till förmiddagskaffet. En liten paus i vardagen med lite spänning har de flesta råd med. Och som i triss sin egen reklam ’Plötsligt så händer det’. Men ska sanningen fram så är det inte de allra bästa oddsen. På 4 miljoner sålda lotter är det bara drygt hundra, 122 för att vara exakt, som har en vinst på 10 000 kronor eller mer

Var kan vi köpa lotten?

Trisslotten går att köpa i kiosker, affärer och med föreningar som ibland kan sitta utanför en affär. Det krävs att man har ett tillstånd att sälja en trisslott och varje såld lott måste registreras. Idag kan vi också skrapa triss på nätet. På Svenska spel sin hemsida går det fint att köpa lotterna online och skrapa direkt. Det går också att ordna med ett abonnemang. Gillar man att skrapa triss regelbundet kan de skicka hem lotterna till din brevlåda en gång i månaden. Du bestämmer själv om du vill ha 5, 7 eller 10 lotter hemskickade och du betalar på Svenska spel sin hemsida.

Spelansvar

Precis som i andra spel är det viktigt att inte spendera mera pengar på spel än man har till förfogande. Det är viktigt att komma ihåg att i alla penningspel som arrangeras så är det spelleverantören som har de vinnande oddsen, alltid. Tyvärr så är det en liten klick av människor som inte klarar att motstå frestelsen. Det kan vara att de ha vunnit en liten summa en gång och vill göra det igen. De tappar kontrollen och så är snöbollen i rullning. Att spela ansvarsfullt är något som Svenska Spel tar på stor allvar och det finns massor av bra information på deras hemsida om var det går att få hjälp.

Läs mer om att Spela Lagom hos Svenska Spel.