Postkodlotteriet

Det är först när man börjar undersöka lite om Postkodlotteriet som man faktiskt får en full bild av vad det är och vilka organisationer som får yta gott av det bidrag som de får varje år. 55 organisationer får ta del av pengarna och det är inga småsummor som ska fördelas. Det betyder väldigt mycket och de 1 109 miljoner kronor eller 32 % av omsättningen går till bland andra Världsnaturfonden, Rädda Barnen, Barncancerfonden och Erikshjälpen. Det kan betyda stor skillnad för väldigt många människor.

Att samla in pengar till goda föremål är inget nytt och det har gjorts i alla tider. Postkodlotteriet drivs av en ideell förening, Svenska Postkodföreningen. Detta görs genom en Holländsk entreprenör som heter Novamedia AB. Det är ett spelföretag och de driver också lotterier i andra länder som Storbritannien och Nederländerna. Nova Media ägde också Bingolotto i perioden 2001 till 2004.

Besök Postkodlotteriets hemsida här.

Hur fungerar Postkodlotteriet?

Detta här är en prenumeration på en lott. En lott kostar 170 kronor i månaden och det går att ha upp till 20 stycken. Då kan man kanske undra lite vad det är för mening med att ha 20 lotter med samma postnummer. Jo varje lott har också ett unikt nummer och det är dragningar på det numret med. Det finns tre olika sätt att vinna på och det är på postnumret, postkoden och på lottnumret. Det är en dragning varje dag klockan 08.00 och resultaten läggs ut på deras hemsida. Nu är också din lott kopplad till ditt namn så skulle det vara en vinst på lotten så lär du få veta det förr eller senare iallafall. Är det stora vinster så får du en telefon och vinster på minst 5000 får man ett brev på posten om. Alla vinster betalas ut till ditt bankkonto.

Går det att vinna annat än pengar?

Varje vecka är det guldlördag. Då lottas det i tillägg till miljonvinster ut en Volvo V90 till en lycklig vinnare. Varje söndag så lottas det också ut riktigt fina varuvinster från kända märken. I potten som är värd 1 miljon kronor kan det finnas till exempel vackra glas och andra produkter från Orrefors glasbruk. Biobiljetter och böcker eller lyxiga frotté handdukar från Gripsholm. Här kan man välja själv från en lista om man nu skulle ha tur att vinna. Specialvinsterna är populära och där finns resor och produkter från synsam optiker bland mycket annat. Det brukar vara olika vinster varje månad och de kan man hålla sig uppdaterad om på deras hemsida.

Allmänna regler

Precis som i de flesta spel så måste en deltagare i Postkodlotteriet ha fyllt 18 år. Alla penningspel i Sverige går under samma regler. En person som deltar i Postkodlotteriet måste också vara folkbokförd i Sverige. Eftersom nu detta är en prenumeration så är det också viktigt att betala den kostnad som varje månad medför.

Mer än ett lotteri

Organisationerna som finns med som förmånstagare hos Postkodlotteriet har mottagit stora summor tack vare försäljningen av lotter och andra produkter. Det är inte småpotatis som varje organisation, förbund eller fond mottar. Varje krona är redogjort för och all information går att hitta på deras hemsida. Det är ingen ny ide’ att samla in pengar med ett lotteri. När den kinesiska muren byggdes var den delvis sponsrad med lotteriförsäljning. Även i städer som Venedig var lotterier vanligt när staden byggdes och det krävdes underhållning. Här i Sverige så sponsrades Stockholmsmässan delvis av ett lotteri i sluten på 1800-talet. Det skulle bli upptakten till det som idag är Svenska spel.

Är det bara fördelar?

Att delta i ett lotteri är spännande och är en liten ljusglimt i vardagen för många. Postkodlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och vill man sponsra något annan än idrotten så är detta ett fint alternativ. Det som dock är viktigt att komma ihåg här, precis som med alla andra spel, är att det är inte lätt att vinna. Men alla har lika stor chans. För att inte hamna i skuldfällan är det bra att lägga en budget varje månad där spel har en fast summa. Prenumerationen är bra på det sättet, det kostar en fast summa pengar och man vet vad man får. Spel är roligt och det är till för att glädja. Det gör det också för de allra flesta och för dem som är spelberoende finns det hjälp att få.

Sammanfattning

Här så ger vi topp betyg till Postkodlotteriet. Med en klockren agenda och deras vision om en bättre värld så är detta ett lotteri som gör gott för många. Med internationellt kända ambassadörer som Desmond Tutu, Leonardo di Caprio och George Clooney bland många fler, så förstår vi bredden och den inverkan som pengarna har i organisationer som inte bara jobbar i Sverige men också globalt. Det värmer att läsa om Greenpeace och deras arbete och samtidigt veta att de mottar miljoner från Postkodlotteriet. Eller Amnesty International sitt arbete för rättvisa och mänskliga rättigheter i hela världen.

Visst går det att skänka pengar direkt till en organisation. Men inte alla tänker kanske på det i vardagen. Däremot så prenumererar många på en lott i månaden och det betyder mycket när 32% av lottens värde går välgörande ändamål.