Olika skraplotter

Historien om hur skraplotter uppfanns och blev populära börjar med två amerikaner och ett företag. John Koza och Daniel Bower, John Koza är en amerikansk datorforskare från Stanford University som under 1970-talet var med och grundade företaget Scientific Games Corporation i USA. Daniel Bower jobbade som marknadsförare på samma företag. Skraplotter fanns redan i USA under 1960-talet, oftast gavs de bort som gratis marknadsföring på bland annat bensinstationer och i livsmedelsaffärer.

Företaget som Koza och Bower jobbade för tillverkade dessa skraplotter, och de båda amerikanerna såg sin chans att göra skraplotter till en vinstdrivande affärsidé. Koza och Bower lyckades med att utveckla och sälja in en ny form av skraplott till det amerikanska statslotteriet. Massachusetts statslotteri köpte 250 000 skraplotter av Koza och Bower, och lotterna blev snabbt en stor hit. Mycket tack vare att risken för att förlora stora pengar för de som sålde skraplotterna var minimal. Bara ett visst antal skraplotter genererade vinst för konsumenterna, vilket innebar att återförsäljarna redan innan visste hur mycket pengar de skulle tjäna om de sålde alla lotter som de redan köpt in.

Skraplotter i Sverige

Skraplotter i Sverige

Svenska Spel lanserade den mycket välkända trisslotten 1986. Triss är enkel att känna igen med sin gula färg och nio stycken rutor med svarta klöversymboler som ska skrapas bort för att se om det blir någon vinst på lotten. Om tre lika belopp skrapas fram så vinner spelaren en vinst mellan 30 kronor och en miljon kronor. En unik vinst för just trisslotten är om spelaren skrapar fram tre TV-symboler eller tre klöversymboler. Vilket innebär att spelaren får vara med i direktsänd tv och kan då skrapa fram månadsvinster med upp till 100 000 kronor i 25 år, eller vinster mellan 100 000 kronor till fem miljoner kronor.

När trisslotten lanserades fanns den till försäljning i livsmedelsaffärer och andra affärer med tillstånd att sälja lotter. I takt med att spelbolagen började lansera sina tjänster på internet, så går det nu även att skrapa trisslotten både i mobilen och i datorn.

Givetvis finns det en uppsjö av andra skraplotter I Sverige än just ovan nämnda trisslotten. Några exempel på dessa är:

  • Miljonlotteriet erbjuder en mängd olika skraplotter där maxvinsten är fem miljoner kronor. Skraplotterna finns att köpa både i butiker och på internet.
  • Skrapbingo är en mer avancerad form av skraplott från Svenska Spel. Lotten ser ut som en bingobricka med fyra områden som är bingobrickor. Spelaren skrapar själv fram sina egna bingonummer och fungerar därmed som en bingoutropare och spelare på samma gång. Maxvinsten för lotten är en miljon kronor, och för vinst krävs fem nummer i rad, ett kryss eller att fyra hörn skrapas fram.
  • Sverigelotten ägs av den ideella organisationen Folkspel, vilket innebär att allt överskott av försäljningen av Sverigelotter går till olika former av svenskt föreningsliv. Lotten går att köpa i butiker, hos föreningar och på internet. Priset är 25 kronor och den högsta vinstsumman är 25 miljoner kronor.

Skraplotter utomlands och på internet

I Storbritannien erbjuder The National Lottery skraplotter sedan 1995. Precis som i Sverige finns lotterna till försäljning i livsmedelsaffärer och andra butiker mot tillstånd att sälja lotter. Skraplotternas pris är mellan en pund till tio pund. Högsta möjliga vinst för en skraplott som kostar en pund är 100 000 pund, medans högsta möjliga vinst för en skraplott som kostar tio pund är fyra miljoner pund.

Sannolikheten att vinna den högsta vinsten beräknas till att vara en chans på 3,5 miljoner.

Under våren 2018 lanserades skraplotter online av Lottoland, som har den hittills högsta vinstsumman någonsin; 10 miljoner pund. Skraplotten är framtagen för spelmarknaden i Storbritannien. Och företaget hävdar att de har tagit fram en ny teknologi som ger spelarna högre vinstchans än de lotter som The National Lottery säljer i Storbritannien.

Dags att återgå till landet där skraplotterna började, USA. Där varje enskild stat har en egen lotterimyndighet som erbjuder olika former av skraplotter. Några stater har förbud mot all form av lotteriverksamhet, vilket inkluderar förbud mot skraplotter I Mississippi, Alabama och Utah är all lotteriverksamhet förbjudet på grund av religiösa skäl.

Skraplotter online

Sammanfattning

  • Skraplottens genombrott på den kommersiella marknaden skedde i USA under 1970-talet, och leddes av amerikanerna John Koza och Daniel Bower genom företaget Scientific Games Corporation.
  • Till en början fanns skraplotter endast till försäljning i fysisk form i olika butiker. Sedan spel på internet blev populärt så är även virtuella skraplotter populära.
  • I Sverige är trisslotten mycket populär sedan den lanserades under 1980-talet. Trisslotten innefattar en mängd olika vinstchanser upp till fem miljoner kronor. Skrapar spelaren fram tre TV-symboler eller tre klöver-symboler så blir vinstmöjligheten att komma att skrapa trisslotten i direktsänd tv.
  • Andra former av skraplotter i Sverige innefattar Miljonlotteriet, Sverigelotten och Skrapbingo. Sverigelotten ägs av en icke vinstdrivande ideell organisation, vilket innebär att alla försäljningsinkomster från lotten går oavkortat till svenskt föreningsliv.
  • I Storbritannien säljer The National Lottery skraplotter sedan 1995. Högsta möjliga vinst för en skraplott som kostar tio pund är fyra miljoner pund.
  • 2018 lanserades en ny form av skraplott i Storbritannien där högsta möjliga vinst är tio miljoner pund.
  • I USA säljs skraplotter i majoriteten av landets stater. En del stater har totalt förbud mot all from av lotteriverksamhet, vilket innebär att även försäljning av skraplotter är förbjuden.